Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gelderse Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie kijkt al ver vooruit

Geschreven: 01-05-2024
Gelderse Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie kijkt al ver vooruit

ARNHEM - Onlangs heeft het Gelders provinciebestuur de Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie 2024-2027 vastgesteld. Daarmee wordt Gelderland beter bestand tegen het veranderende klimaat. Op die manier kunnen de gevolgen van hitte, droogte, wind- en wateroverlast worden verminderd.

Aan de slag

“We willen een klimaatbestendig en circulair Geldeland in alles wat we doen”, staat in het Gelders coalitieakkoord. In 2050 wil de provincie zo goed mogelijk beschermd zijn tegen, en kunnen meebewegen met, het veranderend klimaat. In de Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie staat beschreven wat daar - van 2024 tot en met 2027 - voor nodig is. Via 5 invalshoeken, namelijk: groene steden en dorpen, water- en bodem sturend, toekomstbestendig bouwen, klimaatbestendige wegen en hitte.

Klimaatgedeputeerde Ans Mol: “Dit is een ambitieuze Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie. En een hele actuele. Goed willen doen voor Gelderland, kunnen we namelijk niet alleen. Klimaatadaptatie realiseren we onder meer met gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en natuurlijk onze inwoners. Creativiteit en innovaties tonen onze flexibiliteit om goed om te gaan met wat er qua klimaatveranderingen op ons afkomt.”

Groene steden en dorpen

Door de vaak verharde en versteende woon-leefomgeving te vergroenen, zijn effecten van klimaatverandering concreet tegen te gaan. Stenen, beton en asfalt eruit; planten en bomen erin. Groen houdt regenwater vast. Bomen en struiken slaan water op en bieden verkoeling. Ditzelfde groen biedt ook een goede leefomgeving voor insecten, vogels en zoogdieren. Met IVN Natuureducatie, Klimaatverbond Nederland en gemeenten gaat Gelderland wijken klimaatadaptief en groener inrichten.

Gebiedsuitwerkingen water- en bodem sturend

De WUR (landbouwuniversiteit Wageningen) heeft een kaart gemaakt van hoe Nederland er in 2120 uit kan zien. Rekening houdend met de rol die klimaat speelt voor wonen, vervoer en werken. Een langetermijnvisie helpt om te kiezen wat waar gewenst is. Uitgangspunt daarbij is dat het water- en bodemsysteem wordt verbeterd. Samen met de WUR (Nederland in 2120 - WUR) en werkregio’s (Werkregio's klimaat (gelderland.nl)) wordt dat per gebied uitgewerkt.

Toekomstbestendig bouwen

Door toekomstbestendig te bouwen, hebben bewoners zo min mogelijk last van droogte, hittestress en wateroverlast. Daarnaast is er dan in hun omgeving plek voor voldoende groen en andere flora en fauna. De provincie werkt samen met gemeenten, waterschappen en partijen in de bouwsector voorwaarden uit voor een leefbare, gezonde gebouwde omgeving. Gebaseerd op de ‘Landelijke maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Samen met Vitens, waterschappen, gemeenten en partijen uit de bouwsector stimuleren we (drink)watervriendelijk bouwen in (nieuwbouw)wijken.

Klimaatbestendige provinciale wegen
Bij beheer, onderhoud en aanleg van wegen wordt al gehouden rekening met het veranderende klimaat. Waar het kan, neemt de provincie maatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om: het hol afwerken van bermen of tussenbermen voor wateropvang; het plaatsen van (nieuwe) duikers of buizen die regenwater afvoeren, meer water aankunnen en het gebruik van funderingen die water kunnen opslaan.

Aanpak hitte

Hitte raakt iedereen. Samen met partners werkt Gelderland aan een hitte-aanpak. In 2023 zijn Gelderse woningcorporaties gestart met een onderzoek naar hitte in huurwoningen. Dat geeft inzichten om vanaf 2024 hitte in huizen aan te pakken. Woningcorporaties krijgen ook renovatieadviezen om te zorgen dat woningen koeler blijven. Verder deelt de provincie de  Menukaart Hitte in de gebouwde omgeving, waarmee gemeenten iets kunnen betekenen de meest kwetsbare inwoners. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Optreden Hout-Ensemble uit Rhenen

OSS - In de reeks Da’s Passie-concerten in de St. Jozefkerk aan de Oude Molenstraat in

Oss treedt op zondag 26 mei aanstaande ‘het Hout-Ensemble’ op.

Het ensemble is onderdeel van  muziekvereniging  Ons Genoegen uit Rhenen.

Bij d...

Kunstverkiezing Maasdriel 2024 in nieuw jasje

MAASDRIEL - De gemeente Maasdriel steekt in 2024 de Kunstverkiezing - de vierde editie - in een nieuw jasje. De winnaar krijgt een prijs van 3.000 euro. De kunstverkiezing loopt van 1 juni tot en met 7 november 2024.

De gemeente wil meer kunstenaars de kans bieden om mee te doen. Om die...

Staatssecretaris neemt Masterplan Slot Loevestein in ontvangst

BOMMELERWAARD - Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Fleur Gräper-van Koolwijk bezocht donderdag (16-5) Slot Loevestein, samen met gedeputeerde van de Provincie Gelderland Peter Drenth. Tijdens deze kennismaking gaf directeur Ed Dumrese een toelichting op de b...