Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

In Hurwenen geldt een alarm voor Aziatische hoornaar

Geschreven: 29-04-2024
In Hurwenen geldt een alarm voor Aziatische hoornaar

HURWENEN - Voor het dorp Hurwenen is een alarm afgegeven voor de Aziatische Hoornaar. Dat meldt Imkerij ‘t Honingweitje uit Heerewaarden.

Voor mensen die Cotoneaster in hun tuin (of omgeving) hebben staan en willen helpen de opmars van de Aziatische Hoornaar in Nederland terug te dringen, worden uitgenodigd mee te doen.

Vinden en vangen
‘t Honingweitje: ‘Op dit moment bloeit de Cotoneaster (Dwergmispel). Deze struik wordt opvallend vaak bezocht door de (koninginnen) van de Aziatische Hoornaar. In het voorjaar beginnen de jonge koninginnen hun kolonie. Nog enkele weken kunnen we hen vinden, vangen en onschadelijk maken, voor ze zich niet meer laten zien en de opsporing veel moeilijker wordt.’

Nesten
Aziatische Hoornaar tegenkomen, in ons Rivierengebied is nog redelijk uniek, maar het is bekend ze er moeten zijn. In Rossum, Aalst en Poederoijen en nog vele andere locaties in Noord-Brabant) werde. vorig jaar nesten niet op tijd gevonden en zijn er weer honderden koninginnen geboren die zich dit jaar in de regio proberen te vestigen. In Tiel (meerdere), Maurik en Hurwenen zijn de afgelopen weken koninginnen gevangen. Waar zijn die anderen? 

Koningin
Ter illustratie: één koningin, één nest met duizenden werksters in één seizoen hebben een voedselbehoefte van 12 kilo aan (nuttige, kwetsbare) insecten. Voor het volgende jaar zijn er dan mogelijk 50-500 nieuwe koninginnen. 

‘t Honingweitje: ‘De overheid bestrijdt de soort (wettelijke verplichting - en dus ook kostenloos voor de melder), maar het opsporen van de soort is de aller-, allergrootste uitdaging. Daar kunnen we ieders hulp bij gebruiken!’

Help ons zoeken naar deze ongewenste exoot! Geniet van alle mooie beestjes die je nu weer ziet vliegen, maar wees alert op het voorkomen van de Aziatische Hoornaar.

Melden
Denk je een Aziatische Hoornaar te zien? Maak een foto en meld deze via www.waarneming.nl Specialisten beoordelen op basis van de foto of het inderdaad de bewuste hoornaar is en informeren de melder over wat deze kan doen. Is het een Aziatische hoornaar, dan brengen zij de lokale coördinator op de hoogte. Er wordt contact opgenomen voor overleg over het vangen en onschadelijk maken van het insect, bijvoorbeeld door het plaatsen van een selectieve val.

Doodslaan
Tot slot geeft de imkerij nog een tip: ‘Sla vooral niet alles meteen dood, de kans dat het de soort is, is nog steeds klein. De Europese hoornaar, de Duitse wesp en de Stadsreus zijn namelijk ook groot en indrukwekkend, maar die willen we echt niet missen in ons ecosysteem!’

Vragen
Wie vragen heeft over alles dat iets met een bij, hommel of wesp te maken heeft kan terecht bij Imkerij ‘t Honingweitje. ‘Meestal is de soort ongevaarlijk en valt er heel prima mee samen te leven! Beeldmateriaal is altijd handig.’

Het bericht delen, helpt enorm.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Hurwenen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Maaiseizoen van start

DEN BOSCH - Tussen 1 juni en 15 november maait waterschap Aa en Maas een groot deel van haar sloten en beken. Incidenteel hebben we vanaf half april al een aantal slootbodems gemaaid om ervoor te zorgen dat het water goed door kan stromen. Met het jaarlijks maaionderhoud voorkomen we da...

Informatieavond: Heeft u het goed geregeld? Toon

WAALWIJK - Op dinsdag 4 juni verzorgt mevrouw Mr. Kolette Labout – de Jong, notaris bij Meewis Notarissen in Waalwijk, een lezing bij TOON. Zij geeft informatie over het wettelijk erfrecht en testamenten, schenkingen en het levenstestament.

Wil jij weten wat belangrijk is om te re...

Tweedehandskledingmarkt & speelgoedmarkt 27 oktober

OSS - Op 27 oktober organiseren wij in Wijkhuis De Haard weer een tweedehandskledingmarkt.

Voor groot en klein, zolang het maar in goed staat is , ook worden er accessoires zoals sieraden en schoenen verkocht.
Alles om je duurzame outfit compleet te maken voor een aantrekkelijke ...